Lenf drenaj, basınç yardımı ile vücuda bir tür masaj efekti oluşturan özel bir cihaz ile vücuttaki lenf ve venöz dolaşımının hızlandırılması tekniğine verilen addır. Bu teknik sayesinde kişinin damarlarında birikmiş olan sıvı drene edilir (dışarı atılır).
Lenf sistemi, tıpkı kardiyovasküler sistemde olduğu gibi sıvı taşınmasını sağlayan, vücudun bir drenaj sistemidir. Lenfatik sistem, prensip yapısı itibariyle lenfatik damarlar ve lenfatik dokulardan oluşmaktadır. Lenfatik dolaşım bedendeki ödemi toplayan, hücre ve dokulara besin taşıyan beyaz kan dolaşımıdır. Bu sistemin en önemli özelliklerinden biri vücuttaki ödem ve toksinlerin atılmasını ve dolaşım sisteminin düzenlenmesini sağlamasıdır.
Gün boyu ayakta kalan kişilerde veya sürekli masa başında oturarak çalışanlarda, çeşitli nedenlerle dolaşım bozuklukları oluşabilir. Bu bozukluk hem kan dolaşımını hem de lenf dolaşımını etkiler. Lenf dolaşımının bozulması sonucu pek çok hastalık meydana gelebilir.
Lenf Drenaj Faydaları Nelerdir?
Lenf sisteminin vücuttaki görevleri;
Hücreleri ve dokuları, mikroplardan ve yabancı maddelerden arındırmak,
Dokular ile kan sıvısının arasındaki yoğunluk ve elektrolit dengelerinin kurulmasını sağlamak,
Protein kaybı durumunda bunları yeniden dolaşıma kazandırmak,
Vücudun savunma sistemine yardımcı olarak enfeksiyonlara ve hemen her türlü hastalığa karşı vücudu korumak,
Sindirim sonrası bağırsaklar tarafından emilmiş vitamin ve yağ asitlerinin dolaşıma kazandırılmasını sağlamak, şeklindedir.
Lenf sisteminde; lenf düğümleri, lenf sıvısı ve lenf damarları yer almaktadır. Lenf drenaj işleminde asıl hedef alınan nokta, lenf dolaşımının hızlı olması ve bu sistemin görevlerini rahatça yerine getirebilmesine yardımcı olmaktır.
Lenf drenaj uygulamasının sağladığı faydalardan bazıları şu şekilde belirtilebilir:
Gevşemiş kas dokusu ve vücut sarkıklarının toparlanması
Varis, venöz yetmezlik ve ödem (su toplanması) sorunlarının giderilmesi
Kilo problemleri
Selülit sorununa yol açan dokuların arasındaki kümeler halindeki yağların, lenf dolaşımına katılması ve bölgelerin dümdüz bir görünüm alması
Hücrelere bol miktarda besin ve oksijen aktarımını arttırması (kan dolaşımının hızlanmasından ileri gelir)